[...] węglowodanów zgromadzone w postaci glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Glukoza, wykorzystywana w organizmie do produkcji energii może być także syntetyzowana z aminokwasów (proces neoglukogenezy), a dynamika tej reakcji w dużej mierze uzależniona jest od sposobu odżywiania się (im większe spozycie białka tym proces przemiany aminokwasów [...]
[...] kulturystykę powinny spożywać więcej cukrów, które są dobrym źródłem energii, a nie białek. Zwiększenie spożycia przez te osoby mleka powoduje zbyt wysokie stężenie kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [...]
[...] tej strefie przechodzisz od treningu aerobowego (tlenowego) do anaerobowego(beztlenowego). Jest to moment gdy organizm nie jest już w stanie wystarczająco efektywnie usuwać kwasu mlekowego z pracujących mięśni. Kwas mlekowy jest produktem rozkładu glikogenu, udział tłuszczu jako źródła energii staje się znikomy. Jest to strefa dla osób [...]
[...] że będzie to wysiłek tylko tlenowy, jeśli od ruszymy za szybko i od razu zacznie rosnąć na dług tlenowy. Analogicznie- wysiłek trwający 45 sekund nie będzie beztlenowy kwasomlekowy jeśli pobiegniemy go na 60% możliwości. LA- kwas mlekowy WKT- wolne kwasy tłuszczowe ATP- adenozynotrójfosforan PCr- fosfokreatyma W metodzie interwałowej [...]
[...] powoli i głęboko oddychać, nie wstrzymywać oddechu, zupełnie tk jak przy każdym ćwiczeniu siłowym. A teraz skrobne wam kilka korzyści płynących ze stretchingu. 1. Mniej kwasu mlekowego - Dla nie bedących w temacie kwas mlekowy jest produktem odpadowym ATP - głownego źródła energii zużywanej jako paliwo napędzające mięśnie podczas ćwiczeń [...]
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45 Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach [...]
[...] sportowych coraz częściej korzystają z różnych metod wspomagania żywieniowego. Jednym z osiągnięć w tej dziedzinie jest ARGININA. Arginina jest kluczowym aminokwasem wchodzącym w skład budowy białek. Występuje w żywności jak również może być wytwarzana przez ustrój człowieka. W nauce o żywieniu określa się ją mianem aminokwasu [...]
[...] degradacji do związków o zmniejszonej masie cząsteczkowej, i w wyniku tego powstaje stosunkowo duża ilość łatwo przyswajalnych, niskocząsteczkowych peptydów i wolnych aminokwasów. Towarzyszące temu zmiany w układzie koloidalnym mleka powodują, że w żołądku powstaje luźny skrzep, znacznie łatwiej trawiony przez dzieci i dorosłych, w porównaniu z [...]
[...] chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach [...]
[...] więcej krwi i substancji odżywczych do pracujących mięśni. Krew tętnicza zawiera niezbędny do pracy mięśni tlen oraz dostarcza substancje odżywcze takie jak aminokwasy, cukry, kreatynę, argininę z zewnątrz. Dzięki działaniu tlenku azotu transport ustrojowy jest sprawniejszy dzięki czemu nie tylko komórki otrzymują składniki odżywcze [...]
[...] aktywności ruchowej wiąże się z wykorzystaniem w pierwszej kolejności energii dostępnej w warunkach anaerobowych. Reakcją energetyczną inicjującą jest rozpad ATP, kwas ten należy do wysokoenergetycznych związków fosforowych, syntezowanych w mitochondriach. Energia powstała z jego rozpadu w mięśniu jest w 45% przetwarzana na skurcz [...]
[...] organizmu. W dodatku ma ona znaczący wpływ na rodzaj spalanego paliwa podczas wysiłku fizycznego tzn. oszczędza zapasy glikogenu mięśniowego i pobudza rozpad i utlenianie kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nasz metabolizm wysiłkowy staję się bardziej wydajny a procesy kataboliczne w mięśniach ulegają zmniejszeniu. Nie bez znaczenia jest fakt, [...]
[...] dbać o to by mieć jej jak najwięcej najwięcej w mięśniach a skąd może wiedzieć jak to zrobić).Występuje w tym etapie proces beztlenowy a jego efektem jest kwas mlekowy który chamuje wszystkie procesy. Kolejnym wysiłkiem jest bieg średni, mecz koszykówki itp. tutaj mamy proces mieszany, tlenowo -beztlenowy, jest tutaj także [...]
[...] W swiecie roslinnym powstaja w procesie fotosyntezy. W ustroju zwierzecym moga powstawac ze zwiazków organicznych nie bedacych cukrami (w procesie glukoneogenezy) np. aminokwasy glukogenne, mleczan, glicerol lub propionian. W organizmach zwierzecych weglowodany wystepuja pod postacia glukozy i glikogenu. W przyrodzie wystepuja jako cukry proste [...]
[...] prostej odpowiedzi bez podstawowej chociażby analizy różnych przypadków. Generalnie można powiedzieć, że wyższa kadencja jest lepsza z punktu widzenia wypłukiwania z mięśni kwasu mlekowego i znacznie mniejszego obciążenia mięśni i stawów, natomiast jest znacznie mniej efektywna w sensie wymiany tlenowej. Negatywną konsekwencją niskich kadencji [...]
[...] cholesterolu nie jest bezpośrednią przyczyną to co nią jest? Z dietetycznego punktu widzenia okazuje się, że przyczyną są tłuszcze typu trans, a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych, które to wyrażają największy szkodliwy efekt na poziom cholesterolu w krwi. Kwasy te występują w postaci naturalnej np. mleku i maśle, jednakże w [...]
[...] w warstwach aleuronowych roślin strączkowych (otręby, płatki owsiane). Kwas ten tworzy sole z dwuwartościowymi kationami które w skutek tego nie są wchłaniane. W ten sposób kwas ten może pomóc w usuwaniu z organizmu nadmiaru metali ciężkich, których biotransformacja bądź metabolity mogłyby działać rodnikotwórczo. Selen - Selen podobnie jak [...]
[...] ten artykuł, a zdradzę Ci sekrety wspaniałego treningu. W ostatnich czasach naukowcy w swoich badaniach nad wydolnością organizmu dużo miejsca poświęcili szczególnie aminokwasowi - argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów, dotyczących tego preparatu, które upoważniają do określenia argininy mianem [...]
[...] ten artykuł, a zdradzę Ci sekrety wspaniałego treningu. W ostatnich czasach naukowcy w swoich badaniach nad wydolnością organizmu dużo miejsca poświęcili szczególnie aminokwasowi - argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów, dotyczących tego preparatu, które upoważniają do określenia argininy mianem [...]